Winkeliers recupereren zelf 2,5 miljoen euro bij winkeldieven

De Nederlandse stichting “Afrekenen met winkeldieven” behaalde in 2016 mooie resultaten, zo’n 25 000 meldingen van winkeldiefstal werden geregistreerd en de handelaren konden zo’n 2,5 miljoen euro recupereren aan gestolen goederen. In Nederland kunnen winkeliers immers zelf een onderlinge regeling treffen met betrapte winkeldieven, en zelf – uiteraard onder wettelijke voorwaarden – rechtstreeks een schadevergoeding regelen. De stichting haalt bij de winkeldieven 181 euro schadevergoeding op in naam van de getroffen handelaar.

Ook in België is het succes van de Nederlandse ondernemers in het efficiënter bestrijden van winkeldiefstal niet onopgemerkt voorbijgegaan. Naar aanleiding van een parlementaire vraag van Leen Dierick, gingen minister van Justitie Geens en Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van de zelfstandige voedingshandel, samen op zoek naar een analoge oplossing binnen de Belgische context.

Een principieel akkoord werd in de zomer van 2017 bekomen in de ‘Superministerraad van de veiligheid’. In opvolging daarvan werd recent beslist een vzw op te richten waarin de belangenverenigingen van de detailhandel, Politie en Justitie zullen zetelen, die als opdrachtgever voor een externe firma zal functioneren. Die laatste zal dan binnen een wettelijk kader het incasso uitvoeren bij de daders. De intentie is om begin 2018 te starten.

Bron: Buurt Super