Veranderen automatische kassa’s ons in dieven?

Hebben sommige eerlijke klanten niet meer nodig dan een automatische kassa in een supermarkt om te veranderen in een dief? Dat blijkt althans de conclusie te zijn van een studie die gepubliceerd werd op The Conversation. 

Volgens de studie lopen supermarkten met automatische kassa’s meer risico bestolen te worden (82%) dan diegene die enkel werken met kassa’s bediend door medewerkers (52%). Dit blijkt uit de cijfers van een onderzoek van 2014 gevoerd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk.

In Groot-Brittannië gaf 1 klant op 5 toe te frauderen voor zo’n 15 pond per maand, wat toch neerkomt op een verlies van 1,6 miljard pond per jaar.

4 types gelegenheidsdieven

Volgens de onderzoekster kunnen we spreken van 4 types wipers, waarmee ze het over klanten heeft die het blijkbaar goed bedoelen, maar die regelmatig frauderen. De “onopzettelijken”, diegenen die per ongeluk diefstal plegen en die, omdat ze niet betrapt worden, het blijven doen. De “wisselaars” zijn zij die goedkopere producten i.p.v. duurdere ingeven en zich niet beschouwen als een dief. Klanten die vinden dat ze een deel van het werk van de supermarkt doen, worden “de compenseerders” genoemd. En dan zijn er nog de “geïrriteerden” die hun wandaden rechtvaardigen door de schuld te steken op de fouten van de machine, de gebruiksproblemen of zelfs de beschadigde barcodes. 

Bron + foto: Le Point