Toegangsbadges onveilig, want gemakkelijk te kopiëren

Toegangsbadges onveilig want gemakkelijk te kopieren

De toegangsbadges werken via RFID-technologie waarbij een radiosignaal, opgeslagen en verwerkt in de kaart of sleutelhanger, de deur of de slagboom opent van je werkplek. ‘Bedrijven en overheidsinstellingen betalen vaak heel wat geld voor zo’n veiligheidssysteem’, zegt beveiligingsexpert Nico Cool, die meehielp aan het onderzoek. Maar die badges worden geleverd zonder extra code, een extra beveiliging tegen kopieën.

Niet traceerbaar

Tijdens de test van Het Laatste Nieuws konden dertien op de veertien badges gekopieerd worden, waaronder die van politiecommissariaten, stadsdiensten, grote bedrijven, een school en een vakantiepark. Ook de VRT en de Persgroep zelf bleken kwetsbaar. ‘Hallucinant. Wie slechte bedoelingen heeft, kan zo op plekken geraken waar hij niet mag zijn en achteraf zal hij misschien zelfs niet traceerbaar zijn, want zijn gekopieerde kaart zal naar één van de werknemers leiden’, aldus Cool.

Het kopiëren gaat verrassend gemakkelijk. De badges moeten niet tijdelijk gestolen worden, het volstaat voor criminelen om even naast de rugzak (waarin de badge zit) van een hotelgast te staan om de code te kopiëren. Wie zo’n badge heeft, kan die maar beter goed opbergen in een stevige etui of portefeuille die beveiligd is tegen kopiëren.