Stelen van bestek ruimt plaats voor snode souvenirjacht

De horeca was altijd al slachtoffer van diefstallen maar nieuwe tijden hebben zich aangediend volgens Kate Krader van persbureau Bloomberg. Vroeger werd het zilveren bestek vaak gestolen. Zo getuigt een medewerk van het intussen gesloten restaurant Cru in New York dat er wekelijks zo’n 12 vorken ter waarde van 85 dollar per stuk gestolen werden. In het restaurant waar hij nu werkt verdwijnen er op regelmatige basis Pasquale Jones’s Perceval 9.47 steakmessen, die zo’n 50 dollar per stuk kosten.

Toch is het niet de diefstal van duur bestek dat hoge ogen trekt bij de restauranthouders of hun frustratie opwekt, maar vooral de vaak voorkomende maar daarom niet minder bizarre diefstallen van allerhande voorwerpen uit hun zaak. Werkelijk alles lijkt gestolen te worden door de klanten, van geurkaarsen, over wijnafsluiters tot volledige fruitbomen uit de tuin van het restaurant.

Restaurants zijn meegegaan met hun tijd, en zilveren champagne emmers van enkele duizenden dollars zijn niet meer in trek. Ze worden nog amper gebruikt, en dus ook zelden gestolen. Restaurantgasten hebben dus nieuwe dingen gevonden om te stelen tijdens hun etentje.

Zo werd er in Madison Eleven Park, New York, een vintage foto ter waarde van 1500 dollar gewoon van de muur geplekt, in een goedgevulde zaal. Gasten van The Spotted Pig gingen aan de haal met een antiek keramisch uithangbord in de toepasselijke vorm een varken. In het Japanse restaurant Megu verdwijnen de in Hiroshima met de handgemaakte borden, ter waarde van 500 dollar, aan de lopende band. Van de 125 borden zijn er al 65 gestolen. In een ander restaurant worden de geurkaarsen, waarde 75 dollar, gestolen uit de toiletten. De eigenaar stelt het met verbazing vast, mensen steken warme kaarsen met vloeibaar kaarsvet in hun tassen… Meer dan de toiletten vaker controleren kan hij niet doen. En als hoogtepunt, Italiaans restaurant Coltivare zag een 180 cm hoge fruitboom gestolen worden uit de tuin. Ook hier verbazing bij de chef, de daders moeten én de nodige kennis gehad hebben over het roven van een boom én bovendien tuingereedschap bijgehad hebben…

Het fenomeen is verbazingwekkend. Enerzijds omdat het personeel snel doorheeft dat er zaken verdwijnen aan tafel. Anderzijds om dat diefstal van voorwerpen duurder dan 1000 dollar in de VS een grand larceny uitmaken, een misdrijf met grote morele afkeuring en minstens één jaar cel. De meeste gestolen voorwerpen hebben echter weinige waarde of praktisch nut. Het lijkt om een misplaatse vorm van amusement te gaan, een uit de hand gelopen souvenirjacht. De restauranthouders zien er de humor echter minder van in en leuke voorwerpen en exclusieve stukken dreigen in de – gesloten - kast te blijven.

Bron: Bloomberg.com
Foto: Bloomberg.com