Politie aan de deur? Bel de politie!

Oplichters weten zich met een zogenaamde babbeltruc erg makkelijk toegang te verschaffen tot de woning van hun slachtoffers. Ze zijn de nieuwe buren, komen de meterstanden opnemen of hebben dermate dorst dat ze bij jou aanbellen om een glas water te vragen. Allemaal onschuldige verhalen dus, maar ondertussen stelen hun kompanen geld en voorwerpen uit de woning.

Met enkele praktische tips kan je voorkopen dat je slachtoffer wordt van deze babbeltrucs. Vooral voor ouderen zeer interessant, daar vooral zij door deze soort daders geviseerd worden.

Maar het kan iedereen overkomen. Zo zien de daders er niet per definitie uit als criminelen. Integendeel, het gaat hier vaak om de meest keurige mensen: moeders met schattige kinderen, heren in een net pak… Best laat je onbekenden voor de deur staan. Doe je toch open en dien je binnen iets te halen? Doe de deur dan intussen dicht. Contacteer bij de minste twijfel de politie, zelfs als je niemand hebt binnengelaten.

Enkele praktische tips:

  • Doe de deur nooit open voor onbekenden, zeker ’s avonds en nachts niet. Maak gebruik van de deurspion of het venster en gebruik de ketting of kierstandhouder van de deur, als je ze toch zou openen.
  • Staat de politie onverwacht voor de deur? Meteropnemers en andere medewerkers van nutsbedrijven? Vraag hen voor welke bedrijf of van welke afdeling zij zijn en zeg dat je eerst hun bedrijf zal bellen. Sluit de deur, zoek het telefoonnummer zelf op in de telefoongids (als de bezoekers hun kaartje mét telefoonnummer behulpzaam overhandigen, dan is de kans groot dat je met een mededader gaat bellen), en bel alvorens toegang te verlenen.
  • Geef je bankkaart of pincode nooit af. Zélfs de bank zal deze nooit van je vragen.
  • Beperk de hoeveelheid cash geld in de woning en hou de hoeveelheid beschikbaar geld op de zichtrekening beperkt. Zet het geld op de spaarrekening en zorg dat je niet in het rood kan gaan met de rekening.

Help je buren en familie, contacteer steeds de politie, ook als je de daders niet binnen hebt gelaten.

Bron: https://opgelicht.avrotros.nl/hulp/vraag-antwoord/item/4471/