Nepagenten op zoek naar nepcontroleurs…

Een nieuwe campagne van overheidsdienst Besafe.be waarschuwt voor een nieuwe tactiek van oplichters en dieven. Een vrouw belt aan, geeft aan onwel te zijn en verzoekt de bewoner om een glas water. Of een medewerker van de water- of gasmaatschappij komt met de vraag om de meterstanden op te nemen…

Enige tijd na hun vertrek, belt de politie echter aan. De agenten geven een perfecte persoonsbeschrijving van de dame in nood of de medewerker van de nutmaatschapppij, die in realiteit uiteraard hun kompanen zijn.

De bewoners, veelal kiezen de daders er specifiek voor bejaarden te belagen, worden dan uitgenodigd om samen met de agenten de woning te controleren en na te kijken of alle zaken van waarde nog op hun plek liggen. Tijdens deze controle stelen de agenten dan juwelen en cash, en ze zijn hier zo onderlegd in dat de slachtoffers vaak niet s door hebben.

Minder vingervlugge daders vragen om voorwerpen en cash te mogen meenemen om vingerafdrukken te nemen van de daders. Ze beloven alles netjes terug te bezorgen, maar daar komt uiteraard nooit iets van in huis.

Het is daarom belangrijk goed op te letten bij een bezoek van vreemden aan de woning. Of het hier nu politieagenten, medewerkers van een nutmaatschappij dan wel vreemden in nood betreft.

Enkele tips maken het alvast veiliger, deze kunnen hier nagelezen worden:

Bron: Het belang van Limburg
Foto: HBVL