Bredase politie is agressie tegen agenten moe

De politiechef van de eenheid Zeeland-West-Brabant heeft meer dan genoeg van het toenemende geweld tegen politiemensen. In zijn regio noteerde hij in 2015 291 feiten van agressie tegen agenten, in 2016 240.

De druppel die de emmer van hoofdcommissaris Hans Vissers laat overlopen echter zijn recente feiten op de Bredase Havermarkt. Een groepje politiemensen die toezicht hielden op de straat en horeca werden daar zonder enige aanleiding getrakteerd op een pak slagen. Meestal is er wel een aanleiding voor dergelijke feiten, maar nu kwam de agressie uit het niets. De hoofdcommissaris is alvast niet onder de indruk: “Die mannen wilden gewoon agenten slaan. Wat een helden zeg. Een kind van vier kan iemand ook tegen de schenen trappen.” Toch zit hij hier een nieuwe en toenemende trend, want hij geeft aan in zijn 44-jarige carrière nooit met zo’n baldadige feiten geconfronteerd te zijn geweest.

De politiechef wil meer aandacht voor de agressie waar zijn personeel dagelijks mee te kampen heeft en publiceerde daarom videomateriaal van de feiten. Het is hem niet te doen om de daders te vinden of zwaarder gestraft te zien, ze zijn immers al veroordeeld tot elk 30 dagen cel, 18 maanden voorwaardelijk, een taakstraf van 120 uur én 600 euro boete per slachtoffer. Dat had van de hoofdcommissaris best nog een pak meer mogen zijn, maar hij is tevreden over de snelle werking van het Openbaar Ministerie en de rechtbank.

Bron: BN De Stem