Betaald worden om online winkeldieven te betrappen

Spotcrowd is een platform waarop winkeleigenaars tegen betaling winkeldieven kunnen laten betrappen. Het enige wat ze moeten doen is de veiligheidsbeelden van hun winkel op het platform zetten. Daarna bekijken ‘spotters’ de live beelden en waarschuwen ze de winkeliers wanneer ze een winkeldief aan het werk zien. Indien de dief dankzij hun waarschuwing betrapt kan worden, dan ontvangt Spotcrowd van de winkelier een succesvergoeding, waarmee de spotters deels worden betaald.

Om tegen te gaan dat een spotter zomaar op de alarmknop drukt, worden de beelden die als verdacht werden gemarkeerd, doorgestuurd naar andere spotters. Als die ook denken dat er een diefstal aan de gang is, dan wordt de winkelier gealarmeerd. Die kan dan beslissen of hij de dief op heterdaad betrapt of niet.

Juridisch is het niet echt zeker of dit zomaar kan in België. Dit wordt nog uitvoerig besproken tussen de bevoegde overheden en Alexander Siera, de oprichter van Spotcrowd. Volgens hem is er geen probleem, de camerabeelden worden anoniem gemaakt via speciale software. De spotters kunnen ook niet achterhalen in welke winkel of stad de beelden worden gemaakt. In Oost-Europa, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika ging het project wel al van start, onder begeleiding van imec/iMinds, via het iStart-programma dat 18 maanden duurt. Spotcrowd is nog op zoek naar investeerders om het platform te lanceren.

Bron: Bloovi
Foto: Bloovi