Agressie tegenover hulpverleners stijgt

Hulpverleners krijgen vaker te maken met agressie en onbegrip. Omdat dit moet stoppen sprak men op de Nationale Hulpverlenersdag in Hoorn vooral de jeugd aan. Tachtig hulpverlenende instanties kwamen op deze dag tezamen om duidelijk te maken hoe belangrijk het beroep van deze hulpverleners is, met hoeveel agressie ze dagelijks te maken krijgen en hoe dit hun job bemoeilijkt.

Willem Vlierbergen, al dertig jaar in dienst bij de brandweer, is verbaasd hoeveel mensen er niet weten wat alle functies van de brandweer zijn, en hoeveel agressie er is. Hij maakte het zelf nog nooit mee maar is zich bewust van de dagelijkse situaties. Hij heeft gemengde gevoelens bij de Hulpverlenersdag omdat net die mensen, die het beroep van de hulpverleners bemoeilijken, er niet zijn.

De Mobiele Eenheid (ME) wordt er het vaakst mee geconfronteerd. Thijs bijvoorbeeld vindt dat het een uitdaging is voor hen om een actie goed te laten verlopen. Bekogeld worden vergemakkelijkt hun job niet, maar ze weten wel hoe er mee om te gaan, ze zijn ervoor getraind. Hij bemoedigt deze dagen sterk aan, omdat vooral kinderen er benaderd worden. Zo leren ze van jongs af aan dat dit ongewenst gedrag is. De boodschap komt ook zo over, een meisje vindt dat de ME goed werk doet, door de herrieschoppers tegen te gaan.

Bron: rtvnh
Foto: Rtvnh